Barnskor

Att välja skor till ditt barn är en knepig uppgift. Är skorna för små kan de skada foten samtidigt som de är väldigt obekväma. De får heller inte vara för stora så att de glappar och hindrar barnet från att springa och hoppa, men det är bra om de har utrymme nog för foten att växa i. Att köpa skor utan att barnet är med kan vara chansning – det är svårt nog om barnet är med på plats vid köpet.

Barnskor i många modeller

Söt liten barnsko

Vad du kan göra är att mäta barnets fot hemma. Då kan du kan börja titta på skor direkt när du kommer till affären. Så här mäter du ditt barns fot på ett enkelt sätt: placera ett papper bredvid en vägg och ställ ditt barn med hälarna på pappret mot väggen. Måla en markör, till exempel en prick på pappret där barnets längsta tå på bägge fötterna slutar. Sedan behöver du en linjal för att mäta längden på foten. Mellan papprets kant till markören som är längst bort är barnets fotmått i centimeter. Det finns även olika tabeller som talar om vilken storlek som motsvarar dit barns fotlängd.

I skoaffären finns det speciella mätverktyg som mäter barnets fot med för att få fram rätt storlek. Det är viktigt att barnet står upp under mätningen då foten antar en annan form än då barnet sitter. När du nu vet storleken kan du börja prova. Ha i åtanke att skon kan vara obekväm och inte riktigt passa ditt barn trots att det är rätt storlek. Fötter ser lite annorlunda ut, breda och smala, höga fotvalv eller höga vrister. Det är viktigt att barnet berättar om det känns bekvämt att gå runt i de nya skorna.

Hur många par skor behöver ditt barn? Det varierar och beror framförallt på barnets ålder. Skor för innebruk behövs inte under barnets första år, medan en ung tonåring formligen kan äta skor. De springer, cyklar, sparkar boll och går mycket. Ett par sneakers kan bli så slitna att de inte går att använda redan efter ett par månader. Leta efter barnskor här.

Till små barn som precis har börjat att gå kan du köpa sockor med halkskydd för att hålla fötterna varma utan att halka omkull. Något nytt som har vuxit fram under de senaste åren är barfotaskor. Det är skor som tagits fram för vuxna som löptränar eller till och med tävlar barfota. Det finns barfotaskor från storlek 26 alltså från cirka tre år. Skorna är svalare än sockor och ger ett bra skydd för foten om de används utomhus.

Promenadskor i skinn blir allt ovanligare och har kommit att ersättas av sneakers, en typ av fritidssko. Som förr kallades basketsko eller gymnastiksko. Dessa skor är ofta väldigt mjuka och bekväma och du behöver inte gå in i dem innan de passar dina fötter bra. Skoaffärerna har ett stort sortiment av den typen av skor, men även sportaffärerna har sneakers av många populära märken som Converse och Vans.

Till vintern behövs det skor av en annan typ. I snö och slask fungerar inte tunna sneakers av tyg. Upp till skolåldern kan du övertyga ditt barn om att använda praktiska stövlar i något vattenavstötande material. Det allra bästa alternativet är ett par skinnstövlar med sulan täckt av gummi, den så kallade Graningekängan. Det senaste året har det den typen av sko blivit trendig -  det har aldrig varit lättare att övertyga ditt barn.